BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, January 14, 2010

Home sweet home part 2



Atas permintaan aziyana ttg pembelian rumah.saya ni tak la pandai sangat bab beli umah ni. Nasib baik husband ada.dia yg lebih arif especially part buat loan dgn bank :)

FYI, kitaorg ni beli umah 2nd. yelah umah kt area shah alam sume nye RM300K & above.so mmg kena plan betul-betul harga rumah & budget yg kita ada. kalau nk beli 300K tu dpt tp pk takut nanti ada anak la.so taknak la byr byk2 utk umah je.
1st, kena pilih area umah. kitaorg pilih area shah alam sbb tenang, kwsn org melayu & dekat dgn umah mertua saya.so senang kalau ada apa2 yg berlaku terutama bila ada anak nanti. kenapa pilih umah 2nd?? sbb rumah baru sumenye jauh dr bandar shah alam.so tak banyak facilities lagi.dan yg pasti dgn keadaan economy skrg, so taknak ambik risiko takut developer buat hal.so kalau nk beli umah baru, sila selidik dl developer anda.saya byk dgr pengalaman kwn2 ttg developer ni.ada yg umah terbengkalai mcmtu je.monthly kena byr pb bank jgk.
kitaorg ambik masa sethn jgk cari umah ni.Alhamdulillah akhirnya jumpa jgk yg berkenan.rumah tu kami beli melalui agent. bila jumpa rumah tu kt website, try call agent. Agent tu perempuan" Kak Z". so kami deal dgn agent utk tgk umah tu dl.masa p umah tu, owner pun ada.Owner tu pun melayu, so takyah nak samak nanti "). Suker sgt rumah tu sbb owner lama baru je renovate & condition rumah tu pun bagus.so kami jimat duit utk repair umah tu.bila dh decide nk beli, agent akan minta kami check dgn bank ttg loan.kena confem dgn bank dl sama ada loan kita lepas tak utk rumah berharga RM ***K. masa tu la bank akan tanya mcm2.gaji, hutang kad kredit, pinjaman dll.Alhamdulillah loan kitaorg lepas sbb kitaorg takda hutang. Buat pinjaman utk kete je ").hutang kad kredit @ PTPTN pun takda ( sbb sy takda PTPTN).syukur sbb disponsor masa belajo.bila org bank ckp loan kita lepas , so kena byr 10% pd owner lama: 2% booking fee & 8 % deposit rumah.
10% ni la yg plg susah sekali.yelah mana nk dptkan duit 10%..kalau rumah RM300K. kita kena byr RM30K.Alhamdulillah sekali lg sbb MIL yg byr sbg hadiah utk anak dia.hihihii bertuahkan saya ")
Lawyer kami kena byr dlm RM 7K.depend pd harga rumah tu.
skrg ni baru saya tahu yg beli rumah ni begitu susah & perlukan duit yg banyak. Nasib baik masa kawen dl tak habis kan duit :)
ni baru proses beli rumah.blm beli barang-barang dlm rumah lagi.arghhh!!! duit lagi :(
oh ya saya lupa , jgn lupa tanya bank market value rumah & BLR yg dia bagi.skrg ni BLR tinggi so interest rendah.
aziyana, hopefully ini dapat membantu awak. kalau ada apa2 yg terkurang pls inform ye :)
selamat membeli rumah :)

2 comments:

nurul aziyana said...

thanks a lot ainul..at least bila dpt tahu pengalaman org ni blh la kita amik iktibar aper yg ptt..rily appreciate ur entry..ainul punya ni kira pkai loan bank la yerk..sy punya nk amik loan goment

AinuLFadZ said...

ainul ambik bank sbb bkn keje goment.