BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 17, 2010

dunia baru :)


merge ke sini !!!!!!!!!!!!!!!

Friday, January 15, 2010

Rindu akan saat saat itu


Pagi ni p jogging with hubby kt tasik sec 7.pastu p bekfes kt Hartini sec 10. mkn nasi kerabu.best!!! dh lama tak mkn.
pagi ni lepas je sidai baju, lepak2 depan laptop.tiba-tiba terbuka album lama dgn kawan-kawan.huhuhu rindu nyer!!! walaupun ada yg 1 bgnan opis tp jarang jumpa jgk.
teringat zaman belajar dulu.hari-hari mesti main uno sambil minum teh panas " jebat" hihihi
malam-malam wat keje gile p tgk wayang" midnight movie"..
Rindu betul saat-saat itu. Alhamdulillah kami masih giler-giler mcm dulu wlpun dh ramai sudah bergelar Puan. Coming soon Cik Aniki akan bergelar Puan Nik.hohoho
Ramai yg lain akan menyusul...

Thursday, January 14, 2010

Home sweet home part 2



Atas permintaan aziyana ttg pembelian rumah.saya ni tak la pandai sangat bab beli umah ni. Nasib baik husband ada.dia yg lebih arif especially part buat loan dgn bank :)

FYI, kitaorg ni beli umah 2nd. yelah umah kt area shah alam sume nye RM300K & above.so mmg kena plan betul-betul harga rumah & budget yg kita ada. kalau nk beli 300K tu dpt tp pk takut nanti ada anak la.so taknak la byr byk2 utk umah je.
1st, kena pilih area umah. kitaorg pilih area shah alam sbb tenang, kwsn org melayu & dekat dgn umah mertua saya.so senang kalau ada apa2 yg berlaku terutama bila ada anak nanti. kenapa pilih umah 2nd?? sbb rumah baru sumenye jauh dr bandar shah alam.so tak banyak facilities lagi.dan yg pasti dgn keadaan economy skrg, so taknak ambik risiko takut developer buat hal.so kalau nk beli umah baru, sila selidik dl developer anda.saya byk dgr pengalaman kwn2 ttg developer ni.ada yg umah terbengkalai mcmtu je.monthly kena byr pb bank jgk.
kitaorg ambik masa sethn jgk cari umah ni.Alhamdulillah akhirnya jumpa jgk yg berkenan.rumah tu kami beli melalui agent. bila jumpa rumah tu kt website, try call agent. Agent tu perempuan" Kak Z". so kami deal dgn agent utk tgk umah tu dl.masa p umah tu, owner pun ada.Owner tu pun melayu, so takyah nak samak nanti "). Suker sgt rumah tu sbb owner lama baru je renovate & condition rumah tu pun bagus.so kami jimat duit utk repair umah tu.bila dh decide nk beli, agent akan minta kami check dgn bank ttg loan.kena confem dgn bank dl sama ada loan kita lepas tak utk rumah berharga RM ***K. masa tu la bank akan tanya mcm2.gaji, hutang kad kredit, pinjaman dll.Alhamdulillah loan kitaorg lepas sbb kitaorg takda hutang. Buat pinjaman utk kete je ").hutang kad kredit @ PTPTN pun takda ( sbb sy takda PTPTN).syukur sbb disponsor masa belajo.bila org bank ckp loan kita lepas , so kena byr 10% pd owner lama: 2% booking fee & 8 % deposit rumah.
10% ni la yg plg susah sekali.yelah mana nk dptkan duit 10%..kalau rumah RM300K. kita kena byr RM30K.Alhamdulillah sekali lg sbb MIL yg byr sbg hadiah utk anak dia.hihihii bertuahkan saya ")
Lawyer kami kena byr dlm RM 7K.depend pd harga rumah tu.
skrg ni baru saya tahu yg beli rumah ni begitu susah & perlukan duit yg banyak. Nasib baik masa kawen dl tak habis kan duit :)
ni baru proses beli rumah.blm beli barang-barang dlm rumah lagi.arghhh!!! duit lagi :(
oh ya saya lupa , jgn lupa tanya bank market value rumah & BLR yg dia bagi.skrg ni BLR tinggi so interest rendah.
aziyana, hopefully ini dapat membantu awak. kalau ada apa2 yg terkurang pls inform ye :)
selamat membeli rumah :)

Wednesday, January 13, 2010

Home sweet home







i can't wait for this !!!!!!!!!.................................




Tuesday, January 12, 2010

asyik bad mood je :(


kenapa la skrg asyik mad mood je "( huhuhuuhu....



Saturday, January 9, 2010

salah ke???

salah ke kalau saya teringin nak makan mcD sbb dah lama tak makan?


salah ke kalau saya main soduku sbb nk isi masa lapang kt opis( sbb takde keje)..

salah ke???? asyik kena tegur " pregnant ke? "

Adakah kalau xpregnant tak leh teringin nak mkn apa-apa & main soduku.dl ms study pun selalu je main soduku wlpun tak le pandai sgt.

kdg2 rasa tertekan dgn soalan-soalan " dh pregnant?, dh ada isi?".. arghhh mcm tak le soalan lain.

saya nak pregnant tp blm rezeki lg.pls la jgn la asyik tanya je.menyampah la.cuba letak diri anda semua di tempat saya.mesti la tension ( mungkin anda tidak, saya tak tau la)

mungkin saya terlalu emotional.entah la.tp saya stress!!! nasib baik hubby banyak bantu tenangkan saya. i love him so much :)

*** kena berusaha.azam thn ni ***

Friday, January 8, 2010

Jenis-Jenis diet

The Zone Diet

Diet ini menyarankan makanan yang tinggi protein. Tujuannya, semakin tinggi protein, maka rasa lapar akan semakin ditekan dan akhirnya berat badan boleh berkurangan. Bagaimanapun, diet ini masih membenarkan pengambilan karbohidrat tinggi. Pengambilan makanan yang disarankan ialah 40 peratus protein, 30 peratus lemak dan 30 peratus karbohidrat. Kalori yang rendah pada diet ini akan membuatkan berat badan menurun, walaupun anda masih mengambil makanan yang berlemak. ‘The Zone Diet’ juga menyarankan pengambilan karbohidrat sihat seperti buah-buahan dan sayuran.


South Beach Diet

South Beach Diet terbahagi kepada tiga tahap iaitu penurunan berat badan secara tepat, penurunan berat badan lanjutan dan pengekalan berat badan. Tahap pertama adalah masa untuk membataskan pengambilan karbohidrat. Namun, tidak semua karbohidrat perlu dihindari, hanya karbohidrat yang ‘buruk’ seperti kentang dan roti. Pada tahap ini mereka yang berdiet perlu makan tiga kali sehari serta mengambil snek di antara waktu makan. Saiz hidangan perlu dikurangkan. Lakukan diet tahap pertama ini bagi tempoh minimum dua minggu hingga sebulan. Setelah dua minggu menjalani tahap pertama berat badan akan turun di antara , 5 hingga 6 kilogram.

Tahap kedua diet ini ia mensasarkan penurunan berat badan secara perlahan-lahan iaitu di antara 0.5 kh hingga 1 kg seminggu. Pada tahap ini anda boleh mengambil karbohidrat kembali tetapi mestilah yang ‘baik’ seperti bijirin dan kekacang. Beberapa jenis makanan seperti roti, kentang, dan lobak merah, tembikai, mangga dan pisang masih perlu dihindari.

Setelah menyelesaikan tahap pertama dan kedua, tahap selanjutnya adalah mengekalkan berat badan. Tahap ini bertujuan untuk menjaga berat badan supaya tidak naik atau turun lagi. Pada masa ini, anda lebih bebas memilih makanan yang ingin diambil. Sebaik mungkin, hindari snek yang memudaratkan kesihatan. Sebaiknya pilihlah kekacang sebagai sumber lemak dan protein. Beberapa jenis beras merah dan perang adalah pilihan yang tepat.


Hay Diet

Hay Diet merupakan diet berasaskan kombinasi makanan yang diformulasikan oleh Dr. William Hay. Diet ini membahagikan makanan kepada beberapa kumpulan yang hanya boleh diambil pada satu-satu masa seperti protein, karbohidrat dan makanan semulajadi seperti sayuran dan buah-buahan. Komponen pemakanan dari bahan semulajadi ini boleh diambil bersama-sama komponen makanan utama tadi. Buah-buahan merupakan makanan terbaik untuk diambil bersama bijirin untuk sarapan pagi.

Makanan tinggi protein disarankan diambil ketika makan tengahari kerana protein mengambil masa yang lama untuk dihadam berbanding karbohidrat. Makanan berkanji seperti nasi dan ubi kentang tidak boleh diambil bersama makanan yang mengandungi protein dan pelbagai vitamin yang terdapat di dalam buah-buahan. Salad, sayuran dan buah-buahan seharusnya dijadikan menu utama ketika anda berdiet. Protein, karbohidrat dan lemak hendaklah diambil dalam kuantiti yang kecil. Selain itu, anda dilarang sama sekali makan makanan segera, makanan yang diproses (dalam tin) dan makanan yang berasaskan tepung kanji.


Diet rendah kalori

Diet jenis ini mengkehendaki anda makan secara teratur. Selain itu, anda juga perlu menghindari beberapa makanan yang lain seperti coklat, kek, ais krim, gula-gula, makanan bergoreng, kekacang, minuman ringan dan beralkohol serta jeruk.

Makanan yang berasaskan karbohidrat seperti nasi, lontong, mihun, biskuit dan pasta juga tidak boleh diambil secara berlebihan. Sebaiknya banyakkan pengambilan sayuran dan buah-buahan dalam diet harian. Buah-buahan dan sayuran yang rendah kalori dan mengandungi banyak serat boleh mengenyangkan perut dengan cepat.

Selain daripada mengatur pola pemakanan, menerusi diet ini juga anda harus melakukan senaman secara rutin. Misalnya, berjalan kaki atau berbasikal sebanyak 3 - 4 kali seminggu.

Thursday, January 7, 2010

Tips mengenai kitaran haid & waktu subur


*** sume org dh tau tp nk share jgk :)..

KENAPA KITA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.

Kedua-duanya adalah sama penting.
Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.

MARI KITA FAHAMI KITARAN HAID WANITA
Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid.
Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4
Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13
Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14
Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.

Hari 15-28
Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.

BILAKAH WAKTU SUBUR?

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.

Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR

Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 perioduntuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

MENGELAKKAN MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN

Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.

Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.

Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari !), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.

Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang saya khabarkan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.

Saya harap info ini boleh membantu pasangan suami isteri menganggar waktu yang terbaik untuk bersama dan waktu terbaik untuk mengelak daripada bersama.

**Sumber : http://pakarhowto.com

Mcmmana nak kira kalori yg perlu seharian?

What are calories?

Calories are the unit measurement of energy for food (1 calorie = 4 joules). The main sources in food are carbohydrates, protein and fat.

We eat so that we get nutrition and, more importantly, energy to sustain our activities, bodily functions and life itself. Every breath you take, every movement requires a certain amount of energy.

How Calories Influence weight gain and weight loss

Losing or gaining weight is all about energy, and all about CALORIES.

Wanna lose 1 pound of fat? Well than you gotta somehow burn 3500 calories.

If you supply your body with more energy (food) than it needs, the surplus can’t just disappear. It will be stored (you could call it potential energy) as fat. So what is the impact in terms of weight gain or loss?

  • Energy and weight gain: People who gain weight are supplying too much energy into their system. In other words, based on their natural metabolic rate and daily activities, they are eating more than they should. Hence the excess is stored as fat.
  • Energy and weight loss: When people don’t eat enough food to create energy to support their daily activities, their body will tap into reserves (fat) to balance the equation.

How many calories Do you need per day?

Everyone should generally know how many calorie they need per day and the factors that influence it. There are different formulas to calculate this but let’s keep it practical.

One’s daily calorie requirement depends on various factors:

  • Gender: Males generally require more energy compared to women, having been intended by Nature to do the heavier work
  • Age: The older you become, the fewer calories you need because the natural metabolic rate slows down
  • Weight: The more you weigh, the more calories your body needs to keep alive (just as a heavier car consumes more fuel); this is also why people find it harder to lose weight after dropping a few pounds
  • Level of Activity: Keeping fit ensures that you have more calories (energy) going out; being active also plays a big role in lifting your overall metabolic rate

Basal Metabolic Rate (BMR)

The BMR is the amount of energy you need to sustain your life. This includes your breathing, organs and everything else you need to keep alive:

Men: BMR = 66 + (13.7 x wt in kg) + (5 x ht in cm) - (6.8 x age in years)

Women: BMR = 655 + (9.6 x wt in kg) + (1.8 x ht in cm) - (4.7 x age in years)

Daily Calorie Requirement (DCR)

Next, we factor in how active the person is, by using the Activity Multiplier:

  • Sedentary = BMR x 1.2 (little or no exercise, desk job)
  • Lightly active = BMR x 1.375 (light exercise/sports 1-3 days/wk)
  • Moderately active = BMR x 1.55 (moderate exercise/sports 3-5 days/wk)
  • Very active = BMR x 1.725 (hard exercise/sports 6-7 days/wk)
  • Extra active = BMR x 1.9 (hard daily exercise/sports & physical job or 2xday training)

Daily Calorie Requirement (DCR)

You are a 30 year old female, 30 years old, 5' 6 " tall (167.6cm) and weigh 120 lbs (54.5 kg).

  • Your BMR = 655 + 523 + 302 - 141 = 1,339 calories/day
  • Your DCR = 1.55 x 1339 = 2,075 calories/day

Wednesday, January 6, 2010

Jogging di tasik sec 7 Shah Alam

Hari ni lepas keje husband ajak ke taman tasik sec 7. walaupun penat + malas tp terpaksa la jugak sbb nk teman kan husband.tu la masalah yg utama,nk kurus tp malas nk exercise.huhuhuu

td lari-lari ayam je.tu pun tersemput-semput.hihihi( nampak sgt lama tak exercise)..
Malam ni tak mkn mlm sbb penat.Minum air masak je hope boleh la maintain nk buat semua ni.AZAM THN BARU !!!!!!!

p/s: mula2 td merajuk dgn en husband sbb paksa p.hihihi minta maap syg :)